Page 25 180592_BSD_BW_Coalitieakkoord_2018_v5_toegankelijk.pdf Full Version
							
                                  In Den Haag, Stad van Vrede en Recht, is geen plaats voor discriminatie of haatzaaien. De Haagse anti-radicaliseringsaanpak zetten we voort. Samen met de Veiligheidsdiensten letten we erop dat terugkerende jihadisten na het uitzitten van hun straf resocialiseren en niet opnieuw radicaliseren. Sociale spanningen in de stad willen we terugdringen en tegengaan. Deze aanpak kan alleen succesvol zijijn als deze integraal is. Dat betekent dat binnen de gemeente integratie, emancipatie, participatie, jeugd, onderwijijs en veiligheid hun krachten bundelen en we nauw samenwerken met andere instanties en organisaties.
Preventie speelt daarin een belangrijijke rol. Dat geldt voor het tegengaan van radicalisering en ook voor het tegengaan van polarisatie. In concrete gevallen en daar waar het nodig is, en in het kader van de bescherming van de nationale veiligheid, treedt de burgemeester in contact met de minister van Justitie en Veiligheid over het opleggen van vrijijheidsbeperkende maatregelen (bijijvoorbeeld een gebiedsverbod). Maatschappijij-ontwrichtende boodschappen accepteren we niet. Aan organisaties die dergelijijke uitingen doen geven we geen subsidie, noch hebben we andere fifinanciëële banden met hen. Daarop passen wijij de subsidiecriteria aan.
Samen met het Rijijk en social media platforms zetten we ons in om haatzaaiende content te verwijijderen. We vinden het voor de stad van belang om in gesprek te blijijven. In contact blijijven is nodig om te voorkomen dat dergelijijke instellingen in een isolement komen en signalen ons niet meer bereiken. Hierdoor kunnen wijij invloed blijijven uitoefenen op de (vertegenwoordigers en aanhangers van de) instellingen.
De afgelopen periode richtte de inzet vanuit veiligheid zich op drie elementen: high impact crimes (woninginbraak, straatroof, overval), probleemgerichte inzet in wijijken/buurten en ondermijijning. Deze aanpak is succesvol gebleken: de geregistreerde criminaliteit is de afgelopen jaren fors gedaald en de Hagenaars voelden zich veiliger. En daarom zetten we deze lijijn met kracht voort.
Bijij de aanpak van high impact crimes maken we onder meer gebruik van de BuurtWhatsApp- groepen. Ook de hardnekkige handhavingsknelpunten pakken we aan.
Voor een adequate aanpak van ondermijijning is signalering cruciaal. We zullen alle middelen en instrumenten die wijij tot onze beschikking hebben gebruiken. Verder zal iedereen die hierbijij betrokken is (gemeenten, Openbaar Ministerie, politie, belastingdienst, etcetera) zijijn bijijdrage moeten leveren. Als gemeente kunnen we de ogen en oren van burgers, instanties en ambtenaren goed gebruiken om signalen hiertoe op te vangen en deze over te brengen aan samenwerkende instanties. Ook hebben we oog voor de kwetsbaarheid van het openbaar bestuur op dit punt: een succesvolle aanpak begint bijij een weerbaar en integer eigen bestuur en organisatie.
Binnen onze eigen gemeentelijijke organisatie is dataveiligheid een belangrijijk speerpunt. Dat vragen wijij ook van onze partners. We stimuleren de kennisvergroting in het MKB om weerstand te bieden aan de gevaren van cybercrime.
Voor een aantal kwetsbare gebieden zullen we zo nodig de wet Bibob, de wet Ruimtelijijke ordening en de Wet bijijzondere maatregelen grootstedelijijke problematiek inzetten om de leefbfbaarheid te vergroten. Voor de Wet bijijzondere maatregelen grootstedelijijke problematiek geldt dat deze kan
COALITIEAKKOORD 2018 - 2022 23