Page 10 Handboek-Kavels-en-Klushuizen.pdf Full Version
							
                                optieperiode verlopen is, getekend en in tweevoud in te leveren bij de gemeente. U dient beide exemplaren te ondertekenen. Daarnaast dient iedere bladzijde, ook van de bijlagen, door u geparafeerd te zijn. U kunt voor het inleveren gebruik maken van de bijgevoegde antwoordenvelop. Bedenk dat het enige dagen in beslag neemt voor de envelop van de postbus van de gemeente bij de betreffende afdeling aankomt. U kunt de grondreserveringsovereenkomst ook in tweevoud inleveren bij de Kavelwinkel, tijdens de openingsuren. Een medewerker van de Kavelwinkel zal dan controleren of de overeenkomst is geparafeerd en getekend.
Nadat de door u ondertekende exemplaren zijn ontvangen, tekent de gemeente ook beide exemplaren. Eén exemplaar wordt in het archief van de gemeente bewaard. Het andere exemplaar wordt u toegezonden per post. Na ontvangst van de door beide partijen ondertekende overeenkomst, dient u ook een zekerheidsstelling van 10% van de verkoopprijs (grondwaarde) te voldoen door de waarborgsom binnen de overeen te komen termijn, genoemd in de (grond)reserveringsovereenkomst, te storten op de bankrekening van de projectnotaris of een bankgarantie te stellen. In de grondreserveringsovereenkomst staan de gegevens van de notaris. Vergeet u niet bij de overmaking uw locatie en kavelnummer of klusunitnummer te vermelden? U krijgt geen factuur van de notaris. Indien u de verplichting tot het voldoen van de 10% zekerheidsstelling niet, dan wel niet tijdig, nakomt, dan kan de (grond)reserveringsovereenkomst worden ontbonden en vindt de uitgifte van de kavel/klusunit niet meer plaats. U blijft wel verplicht de zekerheidsstelling te voldoen.
De grondreserveringsovereenkomst heeft een geldigheidsduur van 12 maanden. Deze termijn gaat in op de dag waarop de grondreserveringsovereenkomst tot stand is gekomen (door beide partijen is ondertekend). In dit jaar moet u hard aan de slag. Als u namelijk niet binnen 12 maanden de volgende stappen neemt, dan kan de met u aangegane overeenkomst worden ontbonden en bent u in dat geval uw zekerheidsstelling kwijt.
Plannen uitwerken
U gaat nu een plan maken voor de (ver)bouw. Maak uw bouwwensen definitief door deze op tekening verder uit te werken al of niet met ondersteuning van een architect, een bouwbedrijf of een aannemer en maak een berekening van de totale bouwkosten. Deze informatie hebt u nodig voor het indienen van de omgevingsvergunning.
Mogelijke begeleiding tijdens het proces
U komt voor veel keuzes te staan. U moet nadenken over uw wensen, de financiering hiervan, de planning hiervan en de uitvoering. Particulieren hebben hier vaak geen ervaring mee. Het is mogelijk een bouwbegeleider in te huren. Deze bouwbegeleider kan u ontzorgen. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Soms is het handig samen met de buren dezelfde bouwbegeleider aan te nemen. De bouwbegeleider adviseert. Hij of zij kan u helpen met het opstellen van een programma van eisen, het bezien van uw financiële mogelijkheden, uw bouwbudget, het kiezen van een architect of aannemer. Hij kan de gesprekken namens u voeren en de contracten controleren. Ook heeft hij bouwtechnische kennis wat handig kan zijn in het beoordelen van het ontwerp van de architect. Ook kan hij voor u de contacten met de aannemer verzorgen en de oplevering van de woning begeleiden.
10