Page 13 Handboek-Kavels-en-Klushuizen.pdf Full Version
							
                                De kans is aanwezig dat u en uw buren niet gelijktijdig bouwen. Dit is in principe geen probleem, wel moet in die situatie een tijdelijke isolatie en afwerking van de zijgevel komen. Dit heet een wachtgevel. De tijdelijke gevelafwerking moet aan minimale eisen voldoen en is bedoeld voor de periode tot uw buren gaan bouwen en de gezamenlijke bouwmuur tot stand komt. Op dat moment wordt de wachtgevel verwijderd. De projectinspecteur van de afdeling Vergunningen en Toezicht beoordeelt het voorstel van de wachtgevel van u of uw aannemer.
Duurzaam bouwen
De toekomst is aan het duurzaam gasloos bouwen. In principe worden in Den Haag nieuwbouwlocaties niet meer op het aardgasnet aangesloten. De verplichting tot het aansluiten van woningen op het aardgasnet vervalt medio 2018. De netwerkbedrijven zullen dan geen nieuwbouwlocaties meer aansluiten op het aardgasnet. Parallel hieraan zal het bestaande aardgasnet in enkele decennia uitgefaseerd gaan worden.
Koken doet u dan net als een moderne topkok op een inductieplaat. Het verwarmen van uw huis en warm water doet u met elektrische systemen, zoals een warmtepomp op bodemwarmte. Met extra isolatie en zonnepanelen kunt u vandaag de dag het totale energieverbruik van uw woning eenvoudig terug brengen naar nul. Hoe u dit doet en financiert vindt u terug in de folder “Uw woning energieneutraal” van de kavelwinkel. U kunt deze folder downloaden via www.ikbouwindenhaag.nl bij de keuze voor duurzaam bouwen. Naast de folder vindt u hier nog meer verwijzingen naar en informatie over duurzaam bouwen en wonen.
Als kavel of kluspandkoper krijgt u bovendien een voucher van de Kavelwinkel om u uitgebreid te laten adviseren in de Woonwijzerwinkel in Rotterdam. In de Woonwijzerwinkel vindt u alle nieuwe energiesystemen, gezonde ventilatiesystemen en bouwsystemen die het milieu zo min mogelijk belasten. Kijk voor meer informatie op www.woonwijzerwinkel.nl
Voor het slaan van een warmtebron is een melding nodig bij Omgevingsdienst Haaglanden en in bepaalde gevallen bij het Hoogheemraadschap. Zie voor de verschillende meldingen en diensten hieronder een overzicht.
Omgevingsdienst Haaglanden
• Bij een gesloten systeem onder de 70kW is slechts een melding nodig in het kader van de “besluiten lozen buiteninrichting” (ter vergelijking voor een woning is slechts 3-4 kW nodig)
• Open systemen kun je toepassen op het moment dat geconcentreerd er zeer veel warmte nodig is bijvoorbeeld bij hoogbouw. Een vergunning is dan wel vereist.
• De melding kan gedaan worden door een gecertificeerde installateur. Hierbij dient de SPF (rendement van de installatie in de praktijk) te worden opgegeven. De SPF Seasonal Performance Factor dient bij een gesloten systeem tenminste 5 te zijn (vaak geeft men om risico’s te mijden een 4 aan).
13