Page 16 Handboek-Kavels-en-Klushuizen.pdf Full Version
							
                                Vergunningsvrij bouwen
Wilt u een vergunningsvrij bouwwerk toevoegen aan uw woning? Dit kan, maar bedenk wel dat alles wat in de vergunningsaanvraag staat onderdeel wordt van het bouwplan dat getoetst wordt aan de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), het bouwbesluit. Alles wat u vergunningsvrij wilt bouwen zet u dus niet op de tekening voor de aanvraag! Uw architect kan u exact informeren over wat allemaal vergunningsvrij mogelijk is. Bij twijfel kunt u uw vraag ook altijd voorleggen aan de koperscoach. In het kavelpaspoort kunt u tegenkomen dat aan- en bijgebouwen binnen de erfgrenzen buiten het bouwvlak mogen worden gerealiseerd. Het betreft hier vergunningsvrij bouwen. Een opsomming van vergunningsvrije bouwwerken staat in bijlage II van het Besluit Omgevingsrecht (BOR). In het “Informatieblad bij een hoofdgebouw behorende bouwwerken” worden de regels nader uitgelegd. Via www.omgevingsloket.nl kunt u een vergunningencheck doen om te toetsen of een bouwwerk vergunningsvrij is.
Afhandeling aanvraag omgevingsvergunning en legeskosten
De behandeling van de omgevingsvergunningaanvraag neemt maximaal acht weken in beslag die eenmalig met zes weken kan worden verlengd. Hierna ontvangt u de beschikking digitaal. Voor het behandelen van de aanvraag bent u legeskosten aan de gemeente verschuldigd, dit is 3,73% van de gehele (ver)bouwsom inclusief btw wanneer deze bouwsom € 250.000,00 of meer bedraagt. Wanneer de (ver)bouwsom lager is dan € 250.000,00 bedraagt de leges 2,5% van dit bedrag. Deze percentages worden jaarlijks door het college van burgemeester en wethouders vastgelegd. Een rekening hiervoor ontvangt u van de gemeentelijke belastingdienst. De legespercentages kunnen jaarlijks worden aangepast.
Sonderingsonderzoek
Voordat u überhaupt kunt starten met de bouw is een sonderingsonderzoek vereist. Dit is een onderzoek dat wordt uitgevoerd door een extern bureau (niet de gemeente). Dit onderzoek vindt plaats in opdracht van en op kosten van de koper. Op basis van dit onderzoek kan de constructeur de paallengtes en paaldiameters vaststellen. Het is aan te bevelen het sonderingsonderzoek uit te laten voeren voor u de omgevingsvergunning aanvraagt. U kunt de uitslag met de aanvraag meesturen. Het onderzoek is verplicht en moet uiterlijk drie weken voor start bouw uitgevoerd zijn. Het is aan te bevelen dit onderzoek (indien mogelijk) uit te laten voeren samen met uw buren. Dit scheelt veel kosten. Indien de uitslag van het onderzoek bekend wordt nadat de omgevingsvergunning is verstrekt, dient de uitslag van het onderzoek gezonden te worden naar de projectinspecteur van de afdeling Vergunningen en Toezicht. Zijn of haar naam staat op de aan u verleende vergunning.
Voor kluscomplexen is een sonderingsonderzoek niet van toepassing, maar wordt door de gemeente een funderingsonderzoek gedaan. Dit onderzoek wordt aan de kopers ter beschikking gesteld.
Peilhoogten
U of uw aannemer dient tijdig de peilhoogten aan te vragen bij de gemeente. Tijdig is minimaal gelijktijdig met het indienen van het bouwplan voor de Omgevingsvergunning. De aanvraag peilhoogten is nodig bij nieuwbouw of uitbreidingen die een relatie hebben met en grenzen aan de openbare straat.
16