Page 20 Handboek-Kavels-en-Klushuizen.pdf Full Version
							
                                wordt toegezonden door de afdeling Grondzaken van de gemeente Den Haag. Voor een klusunit wordt deze toegezonden nadat de omgevingsvergunning is verleend, het kluscomplex klusrijp is opgeleverd en de betalingskeuze is gemaakt.
In de uitgifteovereenkomst van de kavel/klusunit staan rechten en verplichtingen opgenomen waar u als koper van de kavel mee te maken krijgt. Naast de koopprijs zijn de belangrijkste verplichtingen voortkomend uit de koopovereenkomst de termijnen, de grondoverdracht, de bouwplicht, de overige verplichtingen (bijvoorbeeld zelfbewoningsgeding, recht van overpad, etc.) en de uitgiftetekening.
Het ondertekenen van de uitgifteovereenkomst
Voor het tekenen van de uitgifteovereenkomst geldt dezelfde procedure als voor de Grondreserveringsovereenkomst. (In tweevoud, ondertekenen, alle pagina’s inclusief bijlagen paraferen, opsturen of inleveren bij de Kavelwinkel, laten tekenen door de gemeente, één exemplaar per post thuis krijgen). Let wel op, de uitgifteovereenkomst moet binnen 12 maanden na de, mede door de gemeente ondertekende (grond)reserveringsovereenkomst, getekend ontvangen zijn door de gemeente. Na 12 maanden vervalt de (grond)reserveringsovereenkomst en bent u uw geld van de zekerheidsstelling kwijt. U hebt dan ook geen recht meer op afname van de kavel/klusunit. De kavel/klusunit wordt dan opnieuw op de markt gezet. De uitgifteovereenkomst is het document waarop de akte van de notaris gebaseerd wordt.
Naar de notaris
Zodra de notaris de door beide partijen ondertekende uitgifteovereenkomst heeft ontvangen, stelt deze een leveringsakte en een nota van afrekening op. De notaris stuurt het concept van de notariële akte naar de gemeente. Wanneer de gemeente akkoord is volgt het notariële transport van de akte. De kavel/klusunit wordt nu juridisch geleverd. Indien u hebt gekozen voor vol eigendom of eeuwigdurende afkoop van de erfpacht, dient de totale betaling voldaan te zijn op het moment van overdracht. Bij de notaris vindt de financiële afrekening plaats. De notaris neemt hierover contact met u op. Denkt u bij de notaris aan de volgende kosten: kosten kavel/klusunit, btw- of overdrachtsbelasting, kosten voor het kadaster, geo-kosten voor het inmeten van uw kavel, honorarium voor akte van levering/uitgifte, honorarium voor akte van hypotheekkosten voor de notaris zelf, etc. De notaris kan u van tevoren een opgave van deze kosten doen. De honoraria verschillen per notaris en daarom kunnen wij u hier niet aangeven hoe hoog de totale kosten zullen zijn. Houd er echter wel rekening mee dat een bezoek aan de notaris sowieso een factuur oplevert. Veel van deze kosten zijn echter wel fiscaal aftrekbaar. Vanaf het moment van levering mag de bouwkavel in gebruik genomen worden. Houd er bij het aanvragen van uw hypotheekofferte rekening mee dat de grond of klusunit pas geleverd wordt nadat u in het bezit bent van een omgevingsvergunning. De kavel/klusunit met het goedgekeurde bouwplan is uw onderpand (zekerheid) voor de hypotheek.
20